Znojemská hovězí pečeně v konvektomatu není složitý recept. Základem úspěchu je pěkný kousek libového hovězího masa, křupavé okurky a správná tepelná úprava. Pomalým pečením přes noc dosáhnete výborné plné chuti, minimalizujete úbytek masa pečením a maso se při porcování nerozpadá jako z běžné trouby.
Znojemská hovězí pečeně v konvektomatu
Popis
Recept na znojemskou hovězí pečeni v konvektomatu nebo kombinované troubě metodou pomalého pečení pro co nejlepší výsledek.
Ingredience
Pokyny
-
Příprava masa na pečení
Maso očistíme, omyjeme, osušíme (můžeme protknout slaninou). Osolíme, opepříme. Přendáme do hluboké nádoby, do které jsme nalili olej a přidali nahrubo pokrájenou cibuli.
-
Orestování
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba orestování je cca 0,5 hod a pečení v páře cca 2,5 hod.
Rational SCC: ikona Maso -> Dušení (se sondou)
Ruční nastavení:
Předehřát na 170 °C/100 % -> Vložit -> 150 °C/70 % (30 min) -
Podlití
Po upečení podlijeme vodou a přidáme demi-glace (nebo podlijeme vývarem) a dochutíme hořčicí. Podlití by mělo dosahovat minimálně do 2/3 výšky masa, popřípadě po vrch.
Vytáhneme sondu a přikryjeme poklicí.
-
Dušení a pomalé pečení
Podlité maso podusíme 2,5 hodiny v parním režimu 110 °C/100 %, pak udržujeme pod poklicí v teplotě 55 °C/100 % několik hodin (8 hod a více). Obvykle to bývá přes noc.
Konvektomaty mívají proces pečení i pomalého pečení pod jedním programem. -
Dohotovení
Po upečení maso vyjmeme a odložíme stranou. Výpek rozmixujeme v mixéru nebo tyčovým mixérem. Zahustíme moukou, kterou jsme rozmíchali ve studené vodě, a povaříme. Dochutíme kyselými okurkami a vařeným vejcem.
-
Servírování
Maso nakrájíme na plátky a ohřejeme v páře nebo omáčce. Podáváme s knedlíkem (recept viz zde) nebo rýží.