Znojemská hovězí pečeně v konvektomatu

Znojemská hovězí pečeně patří do klasického repertoáru vynikajících českých jídel. A znojemská hovězí pečeně v konvektomatu nebo kombinované troubě podle tohoto ověřeného receptu je plná chuti po omáčce, šťavnatá a maso je měkké a nerozpadá se.
Znojemská hovězí pečeně v konvektomatu, servírování pinit

Znojemská hovězí pečeně v konvektomatu není složitý recept. Základem úspěchu je pěkný kousek libového hovězího masa, křupavé okurky a správná tepelná úprava. Pomalým pečením přes noc dosáhnete výborné plné chuti, minimalizujete úbytek masa pečením a maso se při porcování nerozpadá jako z běžné trouby.

Znojemská hovězí pečeně v konvektomatu

Obtížnost: Středně obtížné Na přípravu 20 min Tepelná úprava 180 min Pro dokončení 30 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Recept na znojemskou hovězí pečeni v konvektomatu nebo kombinované troubě metodou pomalého pečení pro co nejlepší výsledek.

Ingredience

Pokyny

  1. Příprava masa na pečení

    Maso očistíme, omyjeme, osušíme (můžeme protknout slaninou). Osolíme, opepříme. Přendáme do hluboké nádoby, do které jsme nalili olej a přidali nahrubo pokrájenou cibuli. 

    Znojemská hovězí pečeně v konvektomatu, před pečením
  2. Orestování

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba orestování je cca 0,5 hod a pečení v páře cca 2,5 hod.

    Rational SCC: ikona Maso -> Dušení (se sondou)

    Ruční nastavení:
    Předehřát na 170 °C/100 % -> Vložit -> 150 °C/70 % (30 min)

    Znojemská hovězí pečeně v konvektomatu, orestování
  3. Podlití

    Po upečení podlijeme vodou a přidáme demi-glace (nebo podlijeme vývarem) a dochutíme hořčicí. Podlití by mělo dosahovat minimálně do 2/3 výšky masa, popřípadě po vrch.

    Vytáhneme sondu a přikryjeme poklicí.

  4. Dušení a pomalé pečení

    Podlité maso podusíme  2,5 hodiny v parním režimu 110 °C/100 %, pak udržujeme pod poklicí v teplotě 55 °C/100 % několik hodin (8 hod a více). Obvykle to bývá přes noc.

    Konvektomaty mívají proces pečení i pomalého pečení pod jedním programem.
  5. Dohotovení

    Po upečení maso vyjmeme a odložíme stranou. Výpek rozmixujeme v mixéru nebo tyčovým mixérem. Zahustíme moukou, kterou jsme rozmíchali ve studené vodě, a povaříme. Dochutíme kyselými okurkami a vařeným vejcem.

    Znojemská hovězí pečeně v konvektomatu, hotové nakrájené maso
  6. Servírování

    Maso nakrájíme na plátky a ohřejeme v páře nebo omáčce. Podáváme s knedlíkem (recept viz zde) nebo rýží.

Klíčová slova: znojemská pečeně, pečeně, pečeně v konvektomatu, znojemská hovězí pečeně, konvektomat, domácí konvektomat, kombinovaná trouba, recept, znojemská

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..