Zapékané brambory z dostupných surovin v konvektomatu

Zapékané brambory z dostupných surovin jsou příkladem receptu na skvělé a relativně rychle připravené jídlo, kterému se hranice nekladou. Brambory mohou být uvařené ve slupce, oloupané a uvařené nebo i syrové. Konvektomat si s tím poradí. A chutnají skvěle i za studena.
Zapékané brambory z dostupných surovin v konvektomatu, náhledový obrázek pinit

Zapékané brambory z dostupných surovin v konvektomatu nebo kombinované troubě jsou skvělou volbou, když potřebujete vyprázdnit ledničku, např. před novým nákupem.

S brambory jde opravdu zapéct téměř cokoli, vše se smíchá dohromady a zapeče. Zamíchat lze i brokolici či květák, ani maso není podmínkou. Do vajec lze „uklidit“ i smetanu.

Zapékané brambory z dostupných surovin v konvektomatu

Obtížnost: Pro začátečníky Na přípravu 15 min Tepelná úprava 45 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Praktický, jednoduchý a ekonomický recept na zapékané brambory z dostupných surovin v konvektomatu nebo kombinované troubě.

Ingredience

Pokyny

  1. Brambory

    Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme. Nebo uvaříme brambory ve slupce a oloupeme. Nebo stačí brambory pouze oloupat a nakrájet na plátky. Nebo použijeme zbylé brambory z předešlého dne. Vše je možné. 

    Přidáme nakrájenou uzeninu, sůl a pepř dle chuti, cibuli nakrájenou na kostičky, prolisovaný česnek a nahrubo nastrouhaný sýr. Zalijeme rozšlehanými vejci a dáme zapéct do konvektomatu. 

    Zapékané brambory z dostupných surovin v konvektomatu, před pečením
    Pro ozdobu lze před pečením na brambory nastrouhat sýr, aby se vytvořila krusta. Zalití rozšlehanými vejci lze rovněž provést až ke konci pečení.
  2. Pečení

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je cca 40 min pro vařené brambory a 50 min pro brambory syrové. 

    Rational SCC: ikona Zelenina  -> Gratinované brambory (se sondou)

    Ruční nastavení:
    Vložit do studeného konvektomatu  -> 125 °C/60 % (30 min) -> teplotu mírně zvýšit na 130 °C/60 % a dopéct

    Zapékané brambory z dostupných surovin v konvektomatu, pečení
    V běžné troubě se pečou na 130-140 °C kolem 3/4 hodiny (u syrových brambor do změknutí uprostřed pekáče).
  3. Servírování

    Podávají se ihned po upečení, např. s nakládanou okurkou nebo červenou řepou.

    Zapékané brambory z dostupných surovin v konvektomatu, upečeno
    Výborné jsou i za studena.
Klíčová slova: zapékané brambory, gratinované brambory, francouzské brambory, brambory v konvektomatu, recept, konvektomat, domácí konvektomat, kombinovaná trouba, levné recepty
Začlenění v archivu:

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..