Zapékané brambory z dostupných surovin v konvektomatu nebo kombinované troubě jsou skvělou volbou, když potřebujete vyprázdnit ledničku, např. před novým nákupem.
S brambory jde opravdu zapéct téměř cokoli, vše se smíchá dohromady a zapeče. Zamíchat lze i brokolici či květák, ani maso není podmínkou. Do vajec lze „uklidit“ i smetanu.
Zapékané brambory z dostupných surovin v konvektomatu
Popis
Praktický, jednoduchý a ekonomický recept na zapékané brambory z dostupných surovin v konvektomatu nebo kombinované troubě.
Ingredience
Pokyny
-
Brambory
Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme. Nebo uvaříme brambory ve slupce a oloupeme. Nebo stačí brambory pouze oloupat a nakrájet na plátky. Nebo použijeme zbylé brambory z předešlého dne. Vše je možné.
Přidáme nakrájenou uzeninu, sůl a pepř dle chuti, cibuli nakrájenou na kostičky, prolisovaný česnek a nahrubo nastrouhaný sýr. Zalijeme rozšlehanými vejci a dáme zapéct do konvektomatu.
Pro ozdobu lze před pečením na brambory nastrouhat sýr, aby se vytvořila krusta. Zalití rozšlehanými vejci lze rovněž provést až ke konci pečení. -
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je cca 40 min pro vařené brambory a 50 min pro brambory syrové.
Rational SCC: ikona Zelenina -> Gratinované brambory (se sondou)
Ruční nastavení:
Vložit do studeného konvektomatu -> 125 °C/60 % (30 min) -> teplotu mírně zvýšit na 130 °C/60 % a dopéctV běžné troubě se pečou na 130-140 °C kolem 3/4 hodiny (u syrových brambor do změknutí uprostřed pekáče). -
Servírování
Podávají se ihned po upečení, např. s nakládanou okurkou nebo červenou řepou.
Výborné jsou i za studena.