Vepřová pečeně s houbami na pivu

Kotleta neboli vepřová pečeně s houbami na pivu se v tomto receptu připravuje v konvektomatu moderní metodou pomalého dušení při nízké teplotě. Takto připravené maso je mimo jiné plné chuti a šťavnatější.
Vepřová pečeně s houbami na pivu, náhledový obrázek pinit

Vepřová pečeně s houbami na pivu se v konvektomatu připravuje přes noc. Navečer dáte maso péct a dopoledne před obědem jej vytáhnete hotové, uděláte omáčku a můžete podávat na stůl.

Vepřová pečeně s houbami na pivu

Obtížnost: Středně obtížné Na přípravu 20 min Tepelná úprava 120 min Pro dokončení 15 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Recept na kotletu neboli vepřovou pečeni připravovanou s houbami na pivu v konvektomatu metodou pomalého pečení pro co nejlepší výsledek.

Ingredience

Pokyny

  1. Maso

    Do pekáče nalejeme olej a nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Očistěné maso nakrájíme na tenké plátky, mírně naklepeme, osolíme, opepříme. Pak jej vyskládáme na cibuli do pekáče a dáme orestovat.

    Vepřová pečeně s houbami na pivu, připraveno na pečení
  2. Orestování

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba orestování je cca 20 min a pečení v páře cca 1,5 hod.

    Rational SCC: ikona Maso -> Dušení

    Ruční nastavení:
    Předehřát na 170 °C/100 % -> Vložit -> 150 °C/90 % (20 min)

    Vepřová pečeně s houbami na pivu, pečení
  3. Podlití a dušení

    Poté nalijeme pivo a případně vodu, aby byla pečeně ponořená ve vodě. Přikryjeme poklicí a pokračujeme 1,5 hodiny dušením v parním režimu při teplotě 120 °C/100 %, potom přejdeme na nízkou teplotu 55 °C/100 %.

    V této nízké teplotě maso udržujeme několik hodin (8 hod a více). Obvykle to bývá přes noc. Konvektomaty mívají proces pečení i pomalého dušení pod jedním programem.

  4. Dokončení

    Vyjmeme maso z pekáče a šťávu s cibulí rozmixujeme. Zahustíme, přidáme předem vařené houby a povaříme. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.

    Vepřová pečeně s houbami na pivu, po upečení
    Samozřejmě, že kdo nemá rád houby, tak je do omáčky dávat nemusí. Nebo udělá více variant omáčky.
  5. Servírování

    Maso ohřejeme v páře nebo omáčce. Podáváme s rýží nebo knedlíkem (recept viz zde).

Klíčová slova: kotleta na pivu, vepřová pečeně na pivu, recept, vepřová pečeně v konvektomatu, maso na pivu, dušení přes noc, pomalé vaření v konvektomatu, domácí konvektomat, konvektomat, pečení přes noc

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..