Vepřová pečeně s houbami na pivu se v konvektomatu připravuje přes noc. Navečer dáte maso péct a dopoledne před obědem jej vytáhnete hotové, uděláte omáčku a můžete podávat na stůl.
Vepřová pečeně s houbami na pivu
Popis
Recept na kotletu neboli vepřovou pečeni připravovanou s houbami na pivu v konvektomatu metodou pomalého pečení pro co nejlepší výsledek.
Ingredience
Pokyny
-
Maso
Do pekáče nalejeme olej a nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Očistěné maso nakrájíme na tenké plátky, mírně naklepeme, osolíme, opepříme. Pak jej vyskládáme na cibuli do pekáče a dáme orestovat.
-
Orestování
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba orestování je cca 20 min a pečení v páře cca 1,5 hod.
Rational SCC: ikona Maso -> Dušení
Ruční nastavení:
Předehřát na 170 °C/100 % -> Vložit -> 150 °C/90 % (20 min) -
Podlití a dušení
Poté nalijeme pivo a případně vodu, aby byla pečeně ponořená ve vodě. Přikryjeme poklicí a pokračujeme 1,5 hodiny dušením v parním režimu při teplotě 120 °C/100 %, potom přejdeme na nízkou teplotu 55 °C/100 %.
V této nízké teplotě maso udržujeme několik hodin (8 hod a více). Obvykle to bývá přes noc. Konvektomaty mívají proces pečení i pomalého dušení pod jedním programem.
-
Dokončení
Vyjmeme maso z pekáče a šťávu s cibulí rozmixujeme. Zahustíme, přidáme předem vařené houby a povaříme. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
Samozřejmě, že kdo nemá rád houby, tak je do omáčky dávat nemusí. Nebo udělá více variant omáčky. -
Servírování
Maso ohřejeme v páře nebo omáčce. Podáváme s rýží nebo knedlíkem (recept viz zde).