Když se řekne sekaná, řadě z vás se vybaví klasické jídlo s bramborovou kaší, brambory nebo šťouchanými brambory. Sekaná z konvektomatu nebo kombinované trouby je prostě výborná, protože můžete při tepelné úpravě určovat vlhkost a teplotou pečení a skončit přesně při správné teplotě jádra. Dokonalý výsledek je prostě zaručen.
Sekaná v konvektomatu
Popis
Recept pro konvektomat nebo kombinovanou troubu na domácí sekanou pečeni, která je luxusně šťavnatá a s křupavou kůrkou.
Ingredience
Pokyny
-
Příprava masa
Housku natrháme na větší kusy a zalijeme mlékem. Umeleme si maso společně s cibulí a česnekem. Před koncem mletí přidáme do mlýnku housku namočenou v mléce. Pokud máte mleté maso kupované, tak housku nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. V míse promícháme maso a namočené houskové kostičky. Pak přidáme všechny ingredience, vejce, česnek, koření na mletá masa. Koření má v sobě sůl, takže již nesolíme.
Je-li směs řidší, zahustíme ji strouhanku. Vše nakonec promícháme tak, aby se ingredience krásně spojily.
-
Sekaná
Směs masa pořádně rukou uhněteme, protože v tom spočívá celé tajemství úspěchu. Kompaktní hmotu je dobré rukou nabrat a párkrát s ní "praštit" na dno misky či na vál. Vše se tím dokonale spojí.
Nakonec utvoříme šišky (velikost je na vás), které dáme na plech potřený olejem.
-
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 25-30 min, teplota jádra 76 °C.
Rational SCC: ikona Maso -> Pečení minutek (se sondou)
Ruční nastavení:
Předehřát na 260 °C/100 % -> Vložit -> 230 °C/70 % (5 min) -> postupně teplotu snižovat až na 185 °C/70 % -> nakonec 210 °C/50 % (5 min)V případě klasické trouby musíme šišky potřít studenou vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Snížíme teplotu na 150 °C a asi 45 min. za občasného podlévání pečeme do křupava. -
Servírování
Po vyjmutí nechejte sekanou pár minut odpočinout. Podáváme s bramborovou kaší, brambory nebo šťouchanými brambory.