Sekaná v konvektomatu

Sekaná pečeně, častěji pouze sekaná, je pokrm připravovaný z mletého masa a recepty se liší kraj od kraje a domácnost od domácnosti. Sekaná v konvektomatu nebo kombinované troubě podle tohoto ověřeného receptu je uvnitř luxusně šťavnatá a má křupavou, ale ne tvrdou, kůrku.
Sekaná v konvektomatu, upečená sekaná pinit

Když se řekne sekaná, řadě z vás se vybaví klasické jídlo s bramborovou kaší, brambory nebo šťouchanými brambory. Sekaná z konvektomatu nebo kombinované trouby je prostě výborná, protože můžete při tepelné úpravě určovat vlhkost a teplotou pečení a skončit přesně při správné teplotě jádra. Dokonalý výsledek je prostě zaručen.

Obtížnost: Pro začátečníky Na přípravu 25 min Tepelná úprava 25 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Recept pro konvektomat nebo kombinovanou troubu na domácí sekanou pečeni, která je luxusně šťavnatá a s křupavou kůrkou.

Ingredience

Pokyny

  1. Příprava masa

    Housku natrháme na větší kusy a zalijeme mlékem. Umeleme si maso společně s cibulí a česnekem. Před koncem mletí přidáme do mlýnku housku namočenou v mléce. Pokud máte mleté maso kupované, tak housku nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. V míse promícháme maso a namočené houskové kostičky. Pak přidáme všechny ingredience, vejce, česnek, koření na mletá masa. Koření má v sobě sůl, takže již nesolíme.

    Je-li směs řidší, zahustíme ji strouhanku. Vše nakonec promícháme tak, aby se ingredience krásně spojily.

  2. Sekaná

    Směs masa pořádně rukou uhněteme, protože v tom spočívá celé tajemství úspěchu. Kompaktní hmotu je dobré rukou nabrat a párkrát s ní "praštit" na dno misky či na vál. Vše se tím dokonale spojí.

    Nakonec utvoříme šišky (velikost je na vás), které dáme na plech potřený olejem.

    Sekaná v konvektomatu, šišky před pečením
  3. Pečení

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 25-30 min, teplota jádra 76 °C.

    Rational SCC: ikona Maso -> Pečení minutek (se sondou)

    Ruční nastavení:
    Předehřát na 260 °C/100 %  -> Vložit -> 230 °C/70 % (5 min) -> postupně teplotu snižovat až na 185 °C/70 %  ->  nakonec 210 °C/50 % (5 min)

    Sekaná v konvektomatu, pečení sekané
    V případě klasické trouby musíme šišky potřít studenou vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Snížíme teplotu na 150 °C a asi 45 min. za občasného podlévání pečeme do křupava.
  4. Servírování

    Po vyjmutí nechejte sekanou pár minut odpočinout. Podáváme s bramborovou kaší, brambory nebo šťouchanými brambory.

    Sekaná v konvektomatu, náhledový obrázek
Klíčová slova: sekaná sekaná pečeně, sekaná v konvektomatu, sekaná v kombinované troubě, recept, konvektomat, domácí konvektomat, kombinovaná trouba, recept na sekanou

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..