Čerstvé domácí pečivo za chvíli na snídani, nezní to super! Rychlé kynuté houstičky, rohlíky, bagetky či housky, které jsou křupavé a uvnitř měkoučké a které zvládne opravdu každý. Že to nejde? Tento recept vás přesvědčí o opaku. Do 60 minut od rozhodnutí je již máte na stole hotové.
Rychlé kynuté rohlíky
Popis
Recept na rychlé domácí houstičky, bagetky nebo rohlíky z konvektomatu nebo kombinované trouby, které jsou křupavé a uvnitř měkoučké a které zvládne opravdu každý.
Ingredience
Pokyny
-
Těsto
Zaděláme kvásek ze žitné mouky, vlažné vody, droždí a lžičky cukru, necháme vzejít. Ve velké míse smícháme hladkou mouku se solí, přilijeme olej a kvásek. Uhněteme vláčné těsto.
-
Houstičky
Ihned poté vytvoříme houstičky, rohlíky či bagetky a přendáme na plech (nejlépe s teflonovým povrchem, případně vyložený teflonovou fólií na pečení).
-
Kynutí
Necháme v konvektomatu jen 25 minut kynout, nejlépe při 40 °C a 70% vlhkosti.
-
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Jinak si vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je cca 16 min. V běžné troubě vyhřáté na cca 180 °C se pečou kolem 20 minut.
Rational SCC: ikona Pečivo -> Chléb / Housky
Ruční nastavení:
Předehřát na 130 °C/100 % (max. pro páru) -> Vložit -> napaření 100 °C/100 % -> 190 °C/100 % (2 min) -> 210 °C/100 % (2 min) -> pak postupně snižovat teplotu a vlhkost až na 170 °C/40 % (poslední 4-5 min) -
Dokončení
Stačí jen nechat pár minut zchladnout.