Tato vánoční klasika mizí z táců s cukrovím vždy mezi prvními. U nás v rodině jednoznačně vedou ořechy plněné krémem čokoládovým. Plnit je ale můžete rozličnými druhy krémů, zcela dle své chuti a fantazie.
Ořechy plněné krémem
Popis
Recept pro konvektomat a kombinovanou troubu na křehké, voňavé ořechy s chutnou čokoládovou náplní.
Ingredience
Těsto
Čokoládový krém
Pokyny
-
Těsto
Prosátou mouku smícháme s cukrem a ořechy, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto, které necháme v chladu min. hodinu odpočinout.
-
Ořechy
Kousky těsta natlačíme do ořechových formiček. Dáváme pozor, aby byl v těstu ve formičce důlek, jinak se nám při pečení těsto vyboulí vzhůru a půjde špatně plnit!
Tipy: Pokud jsou formičky nové, musíte je vymazat máslem a vysypat moukou.
Nikdy formičky nevymývejte vodou, stačí vytřít utěrkou či kuchyňskou papírovou utěrkou. Při následném pečení již není zapotřebí vytírat máslem, můžeme rovnou vtláčet těsto.
-
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je cca 8 min. V běžné troubě vyhřáté na cca 180 °C se peče kolem 10-12 min dozlatova.
Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo
Ruční nastavení:
Předehřát na 175 °C/0 % -> Vložit -> 155 °C/100 % (4 min) -> pak snižovat vlhkost až na 155 °C/10 % -
Po upečení
Upečené ořechy z formiček vyklepneme ještě před vychladnutím! Mírně s nimi klepneme o prkénko. Používáme chňapku !!!
Pak necháme vychladnout.
-
Plnění krémem
Krém uděláme ušleháním másla s cukrem a žloutky, potom přidáme rozpuštěnou čokoládu a vyšleháme. Nakonec necháme zchladit.
Hotový krém dáme do zdobicího pytlíku s úzkou špičkou a navršíme do ořechů. Nebo ořechy můžete naplnit krémem pomocí nože.
Vychladlé ořechy po dvou k sobě spojíme. Krémem stačí plnit vždy jednu polovinu slepované dvojice.
-
Dozdobení
Namazané a slepené ořechy můžeme polít čokopolevou nebo pocukrovat.