Opravdové myslivecké knoflíky se vyráběly z nařezaného srnčího paroží a jejich obrys připomínal tvarem vlašský ořech. Odtud patrně vznikl jejich název.
Toto vánoční cukroví, neboli sušenky s ořechy či kokosem ozdobené lískových oříškem, uvítá každý, kdo má rád ořechy nebo kokos. Existuje i spousta variant, např. s marmeládou nebo bezlepkové.
Myslivecké knoflíky
Popis
Cukroví pro milovníky ořechů či kokosu. Vhodné i ke kávě či narozeninové oslavy apod.
Ingredience
Spodní těsto
Náplň
Postup
-
Spodní těsto
Z mouky, cukru a změklého másla uděláme hladké těsto, které následně necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout.
Vál posypeme hladkou moukou a vyválíme asi na 2 mm tloušťku. Z něj vykrojíme kolečka nebo jiný vhodný tvar, které pokládáme na plech (pokud nemá teflonový povrch, je vhodné na pečicí papír).
-
Náplň
V míse vyšleháme z bílků sníh, do něj přidáme mleté ořechy nebo kokos a cukr a důkladně promícháme. Lžičkou pak náplň naneseme na vykrojený tvar (pomoci si lze druhou lžičkou, prstem nebo náplň dát do cukrářského sáčku či ji nanést mokrými prsty).
Nakonec knoflíky ozdobíme celým lískovým oříškem. Oříšek trochu zamáčkneme do náplně, aby při pečení nevypadl.
-
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 6 min 30 s (pro 1 plech) až cca 8 min pro plné zaplnění. V normální troubě 175 °C 10 až 15 min.
Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo
Ruční nastavení:
Předehřát na 175 °C/0 % -> Vložit -> 155 °C/100 % (3 - 4 min) -> 155 °C/20 % (2-3 min) -> 155 °C/10 % (1 min)