Myslivecké knoflíky

Jste-li milovníci cukroví z ořechů, pak jistě znáte myslivecké knoflíky. Klasické mají spodní těsto podobné lineckému, náplň tvoří do křupava upečená pěna z bílků a oříšků a nahoru se knoflíky ozdobí lískovým oříškem. Tento recept je upraven pro konvektomat nebo kombinovanou troubu. Cukroví v nich upečené bývá křehčí a jemnější než z klasické trouby.
Myslivecké knoflíky - recept pro konvektomat pinit

Opravdové myslivecké knoflíky se vyráběly z nařezaného srnčího paroží a jejich obrys připomínal tvarem vlašský ořech. Odtud patrně vznikl jejich název.

Toto vánoční cukroví, neboli sušenky s ořechy či kokosem ozdobené lískových oříškem, uvítá každý, kdo má rád ořechy nebo kokos. Existuje i spousta variant, např. s marmeládou nebo bezlepkové.

Obtížnost: Pro začátečníky Na přípravu 20 min Tepelná úprava 10 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Cukroví pro milovníky ořechů či kokosu. Vhodné i ke kávě či narozeninové oslavy apod.

Ingredience

Spodní těsto

Náplň

Postup

  1. Spodní těsto

    Z mouky, cukru a změklého másla uděláme hladké těsto, které následně necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout.

    Vál posypeme hladkou moukou a vyválíme asi na 2 mm tloušťku. Z něj vykrojíme kolečka nebo jiný vhodný tvar, které pokládáme na plech (pokud nemá teflonový povrch, je vhodné na pečicí papír).

  2. Náplň

    V míse vyšleháme z bílků sníh, do něj přidáme mleté ořechy nebo kokos a cukr a důkladně promícháme. Lžičkou pak náplň naneseme na vykrojený tvar (pomoci si lze druhou lžičkou, prstem nebo náplň dát do cukrářského sáčku či ji nanést mokrými prsty).

    Nakonec knoflíky ozdobíme celým lískovým oříškem. Oříšek trochu zamáčkneme do náplně, aby při pečení nevypadl.

  3. Pečení

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 6 min 30 s (pro 1 plech) až cca 8 min pro plné zaplnění. V normální troubě 175 °C 10 až 15 min.

    Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo

    Ruční nastavení: 
    Předehřát na 175 °C/0 % -> Vložit -> 155 °C/100 % (3 - 4 min) -> 155 °C/20 % (2-3 min) -> 155 °C/10 % (1 min)

Klíčová slova: ořechy, kokos, lískový oříšek, myslivecké knoflíky, vánoční cukroví, konvektomat, kombinovaná trouba
Začlenění v archivu:

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..