Výborné mexické kukuřičné tortilly z konvektomatu nebo kombinované trouby lze připravit rychle, najednou po více kusech. V tomto receptu jsou použity 2 plechy, pečeno na 2x a na každém plechu byly 4 placky. Do cca 10 minut byly všechny hotové.
Mexické kukuřičné tortilly z konvektomatu
Popis
Recept na výborné domácí mexické kukuřičné tortilly klasické velikosti připravené v konvektomatu nebo kombinované troubě z mouky hari masa.
Ingredience
Pokyny
-
Těsto
Smíchejte v misce mouku s vodou, sůl a změklé sádlo. Dobře těsto prohnětejte rukou. Správná konzistence těsta se podobá modelíně. Nechejte cca půl hodiny odpočinout.
-
Placky
Z těsta odebírejte cca 5cm kuličky a z nich udělejte placky o průměru cca 15 cm.
Máte-li lis na tortilly, nezapomeňte vložit mezi kuličku a stěny lisu igelitové sáčky. Sáčky se dávají z hygienických důvodů a také, aby se těsto nelepilo k lisu.
Případně si na linku dejte mikrotenový sáček (či natáhněte potravinářskou fólii), dejte na něj kuličku a vyválejte ji válečkem do tvaru tortilly.
-
Opečení
K opečení stačí ruční režim, případně režim na pizzu. Tortilly se pokládají na rozpálený silný plech (nejlépe teflonový).
Rational SCC: ikona pro Suché pečení (ruční režim), ventilátor na 1/3 výkonu
Ruční nastavení:
Předehřát i s plechy na 270 °C/10 % -> Vložit -> udržovat cca 3 min na 270 °C/10 % vlhkosti a vyjmout.Správně upečená tortilla má mírně nasládlou chuť připomínající praženou kukuřici. Má drobné puchýřky, jak se při pečení nafukovala, a místy nahnědlé okraje. Je trošku křupavá, není ale tvrdá.
Na pánvi se opéká nasucho z obou stran, dokud se na tortille neudělají tmavší zlatavé flíčky a dokud se mírně nenafoukne. -
Dokončení a servírování
Tortillu můžete plnit libovolným způsobem, směsí masa nebo zeleniny! Obvykle se na stůl nanosí všechny připravené směsi, saláty, dresingy atd. a tortilly si každý plní sám dle své chuti.