Mexické kukuřičné tortilly z konvektomatu

Pravé mexické kukuřičné tortilly jsou z nixtamalizované kukuřičné mouky, nazývané také hari masa. Nixtamalizace je speciální postup vaření v zásaditém roztoku, mouka se stane tvárnou a těsto vláčným. Typická tortilla má průměr přibližně 15 cm (je menší než z obchodů).
Mexické kukuřičné tortilly z konvektomatu, náhledový obrázek pinit

Výborné mexické kukuřičné tortilly z konvektomatu nebo kombinované trouby lze připravit rychle, najednou po více kusech. V tomto receptu jsou použity 2 plechy, pečeno na 2x a na každém plechu byly 4 placky. Do cca 10 minut byly všechny hotové.

Mexické kukuřičné tortilly z konvektomatu

Obtížnost: Pro začátečníky Na přípravu 5 min Tepelná úprava 10 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Recept na výborné domácí mexické kukuřičné tortilly klasické velikosti připravené v konvektomatu nebo kombinované troubě z mouky hari masa.

Ingredience

Pokyny

  1. Těsto

    Smíchejte v misce mouku s vodou, sůl a změklé sádlo. Dobře těsto prohnětejte rukou. Správná konzistence těsta se podobá modelíně. Nechejte cca půl hodiny odpočinout.

    Mexické kukuřičné tortilly z konvektomatu, 5 cm kuličky
  2. Placky

    Z těsta odebírejte cca 5cm kuličky a z nich udělejte placky o průměru cca 15 cm. 

    Máte-li lis na tortilly, nezapomeňte vložit mezi kuličku a stěny lisu igelitové sáčky. Sáčky se dávají z hygienických důvodů a také, aby se těsto nelepilo k lisu.

    Případně si na linku dejte mikrotenový sáček (či natáhněte potravinářskou fólii), dejte na něj kuličku a vyválejte ji válečkem do tvaru tortilly.

    Mexické kukuřičné tortilly z konvektomatu, placka z lisu
  3. Opečení

    K opečení stačí ruční režim, případně režim na pizzu. Tortilly se pokládají na rozpálený silný plech (nejlépe teflonový).

    Rational SCC: ikona pro Suché pečení (ruční režim), ventilátor na 1/3 výkonu

    Ruční nastavení:
    Předehřát i s plechy na 270 °C/10 % -> Vložit -> udržovat cca 3 min na 270 °C/10 % vlhkosti a vyjmout.

    Správně upečená tortilla má mírně nasládlou chuť připomínající praženou kukuřici. Má drobné puchýřky, jak se při pečení nafukovala, a místy nahnědlé okraje. Je trošku křupavá, není ale tvrdá.

    Mexické kukuřičné tortilly z konvektomatu, pečení na 2 pleších
    Na pánvi se opéká nasucho z obou stran, dokud se na tortille neudělají tmavší zlatavé flíčky a dokud se mírně nenafoukne.
  4. Dokončení a servírování

    Tortillu můžete plnit libovolným způsobem, směsí masa nebo zeleniny! Obvykle se na stůl nanosí všechny připravené směsi, saláty, dresingy atd. a tortilly si každý plní sám dle své chuti.

    Mexické kukuřičné tortilly z konvektomatu, hotová porce
Klíčová slova: tortilla, tortila, mexické tortilly, mexická placka, kukuřičné tortilly, kukuřičná placka, tortilly v konvektomatu, konvektomat, domácí konvektomat, kombinovaná trouba, recept, hari masa, kukuřičná mouka, domácí tortilla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..