Masarykovo cukroví se připravuje z křehkého těsta s lískovými nebo vlašskými ořechy. A i když je velmi jednoduché, patří mezi ty druhy, které mizí z talířů jako první. Jako alternativu lze místo ořechů zvolit mandle či těsto udělat ze špaldové mouky.
Masarykovo cukroví
Popis
I během roku se hodí jako klasické čajové sušenky k odpolední kávě. Na Vánoce ale nesmí chybět.
Ingredience
Postup
-
Připravit ořechy
Ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody (nebo do rumu).
-
Těsto
V míse smícháme hladkou mouku, cukr, žloutek, máslo, kakao (může se vynechat) a celé ořechy a zpracujeme těsto. Vytvarujeme z něj 3-4 válečky o průměru cca 3 centimetry, zabalíme do alobalu a necháme je v lednici do druhého dne ztuhnout. Válečky můžeme dát i na nějakou dobu do mrazáku.
-
Rozkrájet na kolečka
Z válečků krájíme kolečka, klademe na plech (nejlépe s teflonovým povrchem, případně vyložený teflonovou fólií na pečení).
-
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 6 min 30 s (pro 1 plech) až cca 8 min pro plné zaplnění. V běžné troubě vyhřáté na 180 °C se peče kolem 8-9 min.
Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo
Ruční nastavení:
Předehřát na 175 °C/0 % -> Vložit -> 155 °C/100 % (3 - 4 min) -> pak snižovat vlhkost až na 155 °C/10 % -
Servírování
Můžeme i obalit v moučkovém cukru, ale není to podmínkou.