Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví je velice snadné na přípravu a ideální pro ty, co nemají s pečením příliš velké zkušenosti. Může se péct nejen na Vánoce, ale i během roku se hodí jako čajové sušenky k odpolední kávě. Recept je upraven pro konvektomat nebo kombinovanou troubu. Cukroví je v nich stejnoměrně upečené a bývá křehčí a jemnější než z klasické trouby.
Masarykovo cukroví - recept pro konvektomat pinit

Masarykovo cukroví se připravuje z křehkého těsta s lískovými nebo vlašskými ořechy.  A i když je velmi jednoduché, patří mezi ty druhy, které mizí z talířů jako první. Jako alternativu lze místo ořechů zvolit mandle či těsto udělat ze špaldové mouky.

Obtížnost: Pro začátečníky Na přípravu 20 min Tepelná úprava 10 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

I během roku se hodí jako klasické čajové sušenky k odpolední kávě. Na Vánoce ale nesmí chybět.

Ingredience

Postup

  1. Připravit ořechy

    Ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody (nebo do rumu).

  2. Těsto

    V míse smícháme hladkou mouku, cukr, žloutek, máslo, kakao (může se vynechat) a celé ořechy a zpracujeme těsto. Vytvarujeme z něj 3-4 válečky o průměru cca 3 centimetry, zabalíme do alobalu a necháme je v lednici do druhého dne ztuhnout.  Válečky můžeme dát i na nějakou dobu do mrazáku.

  3. Rozkrájet na kolečka

    Z válečků krájíme kolečka, klademe na plech (nejlépe s teflonovým povrchem, případně vyložený teflonovou fólií na pečení).

  4. Pečení

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 6 min 30 s (pro 1 plech) až cca 8 min pro plné zaplnění. V běžné troubě vyhřáté na 180 °C se peče kolem 8-9 min.

    Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo

    Ruční nastavení: 
    Předehřát na 175 °C/0 % -> Vložit -> 155 °C/100 % (3 - 4 min) -> pak snižovat vlhkost až na 155 °C/10 %

  5. Servírování

    Můžeme i obalit v moučkovém cukru, ale není to podmínkou.

Klíčová slova: masarykovo cukroví, ořechy, konvektomat, kombinovaná trouba, vánoční cukroví
Začlenění v archivu:

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..