Makovník z konvektomatu není suchý, je krásně vláčný a u nás se po něm jen zapráší. Mák patří mezi superpotraviny. Je bohatý na zdravé tuky, vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo a vitamíny. Například vápníku má až dvanáctkrát více než mléko a třikrát více než v případě sýrů.
Mák prospívá doslova v každém věku, ale do jídelníčku by ho měli zařadit zejména starší lidé a také těhotné ženy. Mák rovněž zlepšuje krvetvorbu, působí proti anémii a stresu. Příznivý vliv má také na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů.
Makovník v konvektomatu
Popis
Jednoduchý a rychlý recept na vláčný makovec či makovník připravený v konvektomatu nebo kombinované troubě.
Ingredience
Těsto
Pokyny
-
Těsto
Všechny ingredience smícháme za pomoci robotu. Následně těsto vylijeme na omaštěný a moukou vysypaný plech, případně na pečící papír.
Do těsta můžete také přidat na kousky nalámanou čokoládu. -
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Jinak vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 45 min.
Rational SCC: ikona Pečivo -> Koláč / Piškot
Ruční nastavení:
Předehřát na 180 °C/100 % -> Vložit -> 160 °C/100 % (30 min) -> 175 °C/70 % (10 min) -> 165 °C/20 % (do upečení)V klasické troubě se peče při 170 °C cca 50 minut. Určitě si upečenost hlídejte špejlí. -
Dokončení
Necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem, rozkrájíme a můžeme podávat.