Makovník v konvektomatu

Milujete jednoduchost receptů? Tak tady jeden je. Makovník z konvektomatu nebo kombinované trouby je příjemně vláčný, vůbec není suchý. Je to díky možnosti řídit při pečení vlhkost i teplotu.
Makovník v konvektomatu, náhledový obrázek pinit

Makovník z konvektomatu není suchý, je krásně vláčný a u nás se po něm jen zapráší. Mák patří mezi superpotraviny. Je bohatý na zdravé tuky, vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo a vitamíny. Například vápníku má až dvanáctkrát více než mléko a třikrát více než v případě sýrů.

Mák prospívá doslova v každém věku, ale do jídelníčku by ho měli zařadit zejména starší lidé a také těhotné ženy. Mák rovněž zlepšuje krvetvorbu, působí proti anémii a stresu. Příznivý vliv má také na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů.

Popis

Jednoduchý a rychlý recept na vláčný makovec či makovník připravený v konvektomatu nebo kombinované troubě.

Ingredience

Těsto

Pokyny

  1. Těsto

    Všechny ingredience smícháme za pomoci robotu. Následně těsto vylijeme na omaštěný a moukou vysypaný plech, případně na pečící papír.

    Makovník v konvektomatu, před pečením
    Do těsta můžete také přidat na kousky nalámanou čokoládu.
  2. Pečení

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Jinak vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 45 min.

    Rational SCC: ikona Pečivo -> Koláč / Piškot

    Ruční nastavení:
    Předehřát na 180 °C/100 % -> Vložit  -> 160 °C/100 % (30 min)  -> 175 °C/70 % (10 min)  -> 165 °C/20 %  (do upečení)

    Makovník v konvektomatu, po upečení
    V klasické troubě se peče při 170 °C cca 50 minut. Určitě si upečenost hlídejte špejlí.
  3. Dokončení

    Necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem, rozkrájíme a můžeme podávat. 

Klíčová slova: makovec, makovník, makový nákyp, makovník v konvektomatu, makovec v konvektomatu, recept, konvektomat, domácí konvektomat, kombinovaná trouba, klimatické pečení, mák, dezert

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..