Linecké vánoční cukroví

Linecké cukroví patří k povinné vánoční výbavě. Je vyhledávanou stálicí, společně s vanilkovými rohlíčky. Upečením v konvektomatu nebo kombinované troubě získáte úžasnou křehkost a jistotu rovnoměrného upečení i více plechů najednou.
Linecké vánoční cukroví v konvektomatu, náhledový obrázek pinit

Linecké vánoční cukroví dnes patří mezi nejtypičtější slepované druhy vánočního cukroví českých domácností. I když má tato klasika, jejíž původ leží v rakouském městě Linz, jednoduchý recept na přípravu, existuje nespočet variací, jejichž receptura se často dědí z generace na generaci.

Linecké vánoční cukroví

Obtížnost: Pro začátečníky Na přípravu 10 min Tepelná úprava 10 min Pro dokončení 20 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Linecké cukroví patří k povinné vánoční výbavě. Nikdy nezklame!

Ingredience

Pokyny

  1. Těsto

    Prosátou mouku promícháme na vále nebo v robotu s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme pokrájené rozměklé máslo a žloutky a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu v chladu odpočinout.

  2. Vykrájení

    Odpočaté těsto po částech rozválíme na lehce pomoučeném vále na pláty o síle 3-4 mm a vykrájíme z něj různé tvary. Ty mohou být plné vespod i nahoře, anebo u horní poloviny vykrojíme a vypíchneme malé kolečko či jiný tvar.

    Naskládáme je na plech (nejlépe s teflonovým povrchem, případně vyložený teflonovou fólií na pečení).

  3. Pečení

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 6 min 30 s (pro 1 plech) až cca 8 min pro plné zaplnění. V běžné troubě vyhřáté na cca 180 °C se peče kolem 8-9 min dozlatova.

    Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo

    Ruční nastavení: 
    Předehřát na 175 °C/100 % -> Vložit -> 155 °C/100 % (3 - 4 min) -> pak snižovat vlhkost až na 155 °C/10 %

  4. Dohotovení

    Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou vždy spodními stranami k sobě.

    Linecké vánoční cukroví v konvektomatu, hotové cukroví

Poznámky

Místo marmelády lze slepovat i krémem, co zbyl z jiných cukroví.

Klíčová slova: linecké, linecké cukroví, vánoční cukroví, konvektomat, linecké v konvektomatu, typické vánoční cukroví, kombinovaná trouba
Začlenění v archivu:

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..