Linecké vánoční cukroví dnes patří mezi nejtypičtější slepované druhy vánočního cukroví českých domácností. I když má tato klasika, jejíž původ leží v rakouském městě Linz, jednoduchý recept na přípravu, existuje nespočet variací, jejichž receptura se často dědí z generace na generaci.
Linecké vánoční cukroví
Popis
Linecké cukroví patří k povinné vánoční výbavě. Nikdy nezklame!
Ingredience
Pokyny
-
Těsto
Prosátou mouku promícháme na vále nebo v robotu s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme pokrájené rozměklé máslo a žloutky a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu v chladu odpočinout.
-
Vykrájení
Odpočaté těsto po částech rozválíme na lehce pomoučeném vále na pláty o síle 3-4 mm a vykrájíme z něj různé tvary. Ty mohou být plné vespod i nahoře, anebo u horní poloviny vykrojíme a vypíchneme malé kolečko či jiný tvar.
Naskládáme je na plech (nejlépe s teflonovým povrchem, případně vyložený teflonovou fólií na pečení).
-
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 6 min 30 s (pro 1 plech) až cca 8 min pro plné zaplnění. V běžné troubě vyhřáté na cca 180 °C se peče kolem 8-9 min dozlatova.
Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo
Ruční nastavení:
Předehřát na 175 °C/100 % -> Vložit -> 155 °C/100 % (3 - 4 min) -> pak snižovat vlhkost až na 155 °C/10 % -
Dohotovení
Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou vždy spodními stranami k sobě.
Poznámky
Místo marmelády lze slepovat i krémem, co zbyl z jiných cukroví.