Slaďoučké kynuté ovocné knedlíky. Bez nich by snad ani nebylo pořádné léto. Zachutnají ale i v zimě ze zamraženého ovoce. V konvektomatu kynuté ovocné knedlíky na páře nejen připravíte, ale i správně nakynete.
Kynuté ovocné knedlíky na páře
Popis
Recept na domácí kynuté ovocné knedlíky na páře v konvektomatu nebo parní či kombinované troubě.
Ingredience
Těsto
Náplň
Na posypání
Pokyny
-
Těsto
V míse rozmícháme mouku se solí, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, vejce, vlažné mléko, droždí a cukr a zaděláme vláčné těsto.
Jakmile máme hotové těsto, dáme ho kynout na cca 45 minut při 65% vlhkosti
-
Knedlíky
Po vykynutí uděláme z těsta knedlíky, které naplníme požadovaným ovocem – borůvkami, jahodami, meruňkami, apod. nebo třeba kostičkami čokolády. Přendáme na pomaštěný děrovaný plech.
-
Vaření v páře
Nastavení konvektomatu či parní nebo kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Vaření v páře je řízeno sondou, obvyklá doba je cca 50 min.
Rational SCC: ikona Zelenina -> Vaření v páře (se sondou)Ruční nastavení:
Předehřát na 100 °C/100 % -> Vložit -> udržovat 100 °C/100 % (cca 50 min)Do spodních pozic nedávejte knedlíky s čokoládovou náplní, protože z horních plechů skapává vyteklá ovocná náplň. -
Servírování
Knedlíky se servírují ihned po vytažení. Posypané opraženou strouhankou nebo mákem, strouhaným tvarohem a cukrem a zalité rozpuštěným máslem.
Velmi dobré jsou i se zakysanou smetanou či bílým smetanovým jogurtem.