Křehké šlehačkové cukroví

Tradiční a naprosto nenáročný recept na chutné šlehačkové cukroví, které se doslova rozpustí na jazyku. Vhodné je nejen na Vánoce, ale třeba i k nedělní kávě. Potřebujete k němu jen minimum ingrediencí a chvilku času. Tento recept je upraven pro konvektomat nebo kombinovanou troubu. Cukroví v nich upečené bývá křehčí a jemnější než z klasické trouby.
Křehké šlehačkové cukroví - recept pro konvektomat pinit

Tato křehká mňamka může být i naslano – ještě před upečením potřeme osoleným rozmíchaným vajíčkem a posypeme kmínem. Šlehačkové cukroví ve slané variantě je vynikající k vínu.

Křehké šlehačkové cukroví

Obtížnost: Pro začátečníky Na přípravu 15 min Tepelná úprava 10 min Pro dokončení 10 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Je ideální jako vánoční cukroví či jen jako sladké pohlazení ke kávě po obědě. Vhodné je i pro různé oslavy, např. narozeniny.

Ingredience

Pokyny

  1. Těsto

    Mouku zalijeme studenou smetanou vytaženou z lednice, přidáme nastrouhaný tuk a zpracujeme těsto. Vyválíme plát o síle cca 4 mm, vykrájíme menší tvary.

  2. Pečení

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 6 min 30 s (pro 1 plech) až cca 8 min pro plné zaplnění. V běžné troubě vyhřáté na 190 °C se peče kolem 10 min. Je hotové, jakmile lehce zrůžoví (troubu neotevírejte).

    Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo

    Ruční nastavení: 
    Předehřát na 175 °C/0 % -> Vložit -> 155 °C/100 % (3 - 4 min) -> 155 °C/20 % (2-3 min) -> 155 °C/10 % (1 min)

  3. Dohotovení

    Ještě horké obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Klíčová slova: šlehačka, šlehačkové cukroví, cukroví ze šlehačky, vánoční šlehačkové cukroví
Začlenění v archivu:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..