Křehké cukroví z vína

Na toto luxusně křehoučké cukroví z vína potřebujete suroviny, které máte běžně doma. Nic se nemusí slepovat ani nechávat rozležet. Příprava i upečení jsou opravdu velmi snadné. Recept je upraven pro konvektomat nebo kombinovanou troubu. Cukroví je v nich stejnoměrně upečené a bývá křehčí a jemnější než z klasické trouby.
Křehké cukroví z vína - recept pro konvektomat pinit

Křehké cukroví z vína se může péct nejen na Vánoce, ale i během roku se výborně hodí jako mňamka, co je po ruce pro každou příležitost. A slaná varianta? Žádný problém, stačí vykrojený tvar posypat třeba sýrem, solí, kmínem, mákem nebo nějakými semínky. Pokud použijete do pečení víno růžové či červené, těsto se jím mírně zbarví a získá na zajímavosti.

Křehké cukroví z vína

Obtížnost: Pro začátečníky Na přípravu 20 min Tepelná úprava 10 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Snad nejjednodušší cukroví na světě!  Cukroví z vína je křehoučké a velmi chutné.

Ingredience

Pokyny

  1. Těsto

    Do mouky přidáme pokrájené změklé máslo, víno a žloutek a vypracujeme těsto, které necháme v chladu hodinu odpočinout. Odpočinuté těsto vyválíme asi na 2-3 mm na pomoučeném vále, vykrojíme tvar s vykrojeným středem. Přendáme na plech (nejlépe s teflonovým povrchem, případně vyložený teflonovou fólií na pečení).

  2. Pečení

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 6 min 30 s (pro 1 plech) až cca 8 min pro plné zaplnění. V běžné troubě vyhřáté na 180 °C se peče kolem 8-9 min dozlatova jako linecké. V troubě se lehce nafouknou.

    Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo

    Ruční nastavení: 
    Předehřát na 175 °C/0 % -> Vložit -> 155 °C/100 % (3 - 4 min) -> pak snižovat vlhkost až na 155 °C/10 %

  3. Servírování

    Ještě horké obalíme ve směsi moučkového cukru a mleté skořice.

Poznámky

V případě, že chcete mít sušenky opravdu rychle hotové, stačí z těsta vytvarovat kuličky, vyskládat je na plech a rozmáčknout vidličkou a upéct.

Slaná varianta

Pokud dáváte přednost slané variantě, vykrájíme plný tvar, který potřeme vejcem a dle chuti dozdobíme semínky a solí nebo kořením. Posypat můžeme i nivou nebo jiným sýrem.

Klíčová slova: víno, vínové cukroví, cukroví z vína, vánoční cukroví, konvektomat, kombinovaná trouba
Začlenění v archivu:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..