Křehké cukroví z vína se může péct nejen na Vánoce, ale i během roku se výborně hodí jako mňamka, co je po ruce pro každou příležitost. A slaná varianta? Žádný problém, stačí vykrojený tvar posypat třeba sýrem, solí, kmínem, mákem nebo nějakými semínky. Pokud použijete do pečení víno růžové či červené, těsto se jím mírně zbarví a získá na zajímavosti.
Křehké cukroví z vína
Popis
Snad nejjednodušší cukroví na světě! Cukroví z vína je křehoučké a velmi chutné.
Ingredience
Pokyny
-
Těsto
Do mouky přidáme pokrájené změklé máslo, víno a žloutek a vypracujeme těsto, které necháme v chladu hodinu odpočinout. Odpočinuté těsto vyválíme asi na 2-3 mm na pomoučeném vále, vykrojíme tvar s vykrojeným středem. Přendáme na plech (nejlépe s teflonovým povrchem, případně vyložený teflonovou fólií na pečení).
-
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 6 min 30 s (pro 1 plech) až cca 8 min pro plné zaplnění. V běžné troubě vyhřáté na 180 °C se peče kolem 8-9 min dozlatova jako linecké. V troubě se lehce nafouknou.
Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo
Ruční nastavení:
Předehřát na 175 °C/0 % -> Vložit -> 155 °C/100 % (3 - 4 min) -> pak snižovat vlhkost až na 155 °C/10 % -
Servírování
Ještě horké obalíme ve směsi moučkového cukru a mleté skořice.
Poznámky
V případě, že chcete mít sušenky opravdu rychle hotové, stačí z těsta vytvarovat kuličky, vyskládat je na plech a rozmáčknout vidličkou a upéct.
Slaná varianta
Pokud dáváte přednost slané variantě, vykrájíme plný tvar, který potřeme vejcem a dle chuti dozdobíme semínky a solí nebo kořením. Posypat můžeme i nivou nebo jiným sýrem.