Základem pro hovězí steak z falešné svíčkové v konvektomatu je samozřejmě kvalitní maso, přiměřeně vysoké a vyzrálé. Pokud někdo upřednostňuje krvavější steak, může teplotu snížit, např. na rare (s teplotou jádra 52 °C). Pro opačný pól je dobrou variantou teplota někde mezi medium (s jádrem 60 °C) a medium well (65 °C). Pro well je jádro nad 70 °C.
Hovězí steak z falešné svíčkové v konvektomatu
Popis
Recept na skvělý šťavnatý hovězí steak z falešné svíčkové v konvektomatu nebo kombinované troubě. Mírně propečený - Medium rare až medium.
Ingredience
Pokny
-
Maso
Maso na falešnou svíčkovou necháme před přípravou při pokojové teplotě alespoň 30 minut. Dokonale jej odblaníme a nakrájíme na 4-5 cm špalíčky. Potřeme olejem a opeříme. Přendáme na plech.
Solíme až po tepelné úpravě. -
Pečení/grilování
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Jinak vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je cca 8 min. Pečeme se sondou na teplotu jádra 52 °C.
Rational SCC: ikona Maso -> Pečení minutek (se sondou)
Ruční nastavení:
Předehřát na 290 °C/100 % -> Vložit -> 260 °C/70 % (4-5 min) -> 250 °C/50 %V běžné troubě vyhřáté na 250 °C se připravuje kolem 10 min. -
Odpočívání
Po vytažení steak přendáme na studený plech a vložíme na 10-12 minut do trouby předehřáté na 80 °C odpočinout.
Mezitím si lze připravit v konvektomatu na páře zeleninu nebo hranolky či krokety jako přílohu, pokud chcete.
Alternativou je steak zabalit na odpočinutí do alobalu. -
Servírování
Steak dáme na předehřátý talíř, osolíme hrubou solí a podáváme.