Hovězí steak z falešné svíčkové v konvektomatu

Steak připravený na medium rare/medium je považován za nejchutnější. Maso je nejšťavnatější a nejlahodnější. Vnitřní teplota masa je 55 až 60 °C. Hovězí steak z falešné svíčkové připravený v konvektomatu je sázkou na jistotu.
Hovězí steak z falešné svíčkové v konvektomatu, náhledový obrázek pinit

Základem pro hovězí steak z falešné svíčkové v konvektomatu je samozřejmě kvalitní maso, přiměřeně vysoké a vyzrálé. Pokud někdo upřednostňuje krvavější steak, může teplotu snížit, např. na rare (s teplotou jádra 52 °C). Pro opačný pól je dobrou variantou teplota někde mezi medium (s jádrem 60 °C) a medium well (65 °C). Pro well je jádro nad 70 °C.

Hovězí steak z falešné svíčkové v konvektomatu

Obtížnost: Středně obtížné Na přípravu 10 min Tepelná úprava 8 min Pro dokončení 10 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Recept na skvělý šťavnatý hovězí steak z falešné svíčkové v konvektomatu nebo kombinované troubě. Mírně propečený - Medium rare až medium.

Ingredience

Pokny

  1. Maso

    Maso na falešnou svíčkovou necháme před přípravou při pokojové teplotě alespoň 30 minut. Dokonale jej odblaníme a nakrájíme na 4-5 cm špalíčky. Potřeme olejem a opeříme. Přendáme na plech.

    Hovězí steak z falešné svíčkové v konvektomatu, maso před pečením
    Solíme až po tepelné úpravě. 
  2. Pečení/grilování

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Jinak vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je cca 8 min. Pečeme se sondou na teplotu jádra 52 °C.

    Rational SCC: ikona Maso -> Pečení minutek (se sondou)

    Ruční nastavení:
    Předehřát na 290 °C/100 % -> Vložit -> 260 °C/70 %  (4-5 min)  ->  250 °C/50 %

    Hovězí steak z falešné svíčkové v konvektomatu, maso po upečení
    V běžné troubě vyhřáté na 250 °C se připravuje kolem 10 min.
  3. Odpočívání

    Po vytažení steak přendáme na studený plech a vložíme na 10-12 minut do trouby předehřáté na 80 °C odpočinout.

    Mezitím si lze připravit v konvektomatu na páře zeleninu nebo hranolky či krokety jako přílohu, pokud chcete.

    Alternativou je steak zabalit na odpočinutí do alobalu.
  4. Servírování

    Steak dáme na předehřátý talíř, osolíme hrubou solí a podáváme. 

    Hovězí steak z falešné svíčkové v konvektomatu, servírování s přílohou
Klíčová slova: steak, hovězí steak, steak z falešné svíčkové, steak v konvektomatu, recept, teplota, steak medium, steak medium weel, konvektomat, kombinovaná trouba, domácí steak, minutka z falešné svíčkové, falešná svíčková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..