Říká se, že houskový knedlík je českým vynálezem, který zná celý svět. Za válečného protitureckého tažení prý v 18. století rozstřílel nepřítel pec, kde se právě měl dělat chléb. Těsto se tedy dalo uvařit do vody a český knedlík byl na světě. Dnešní knedlík se dočkal mnoha variant dle chuti a invence kuchaře.
Houskové knedlíky v páře
Popis
Typický český houskový knedlík připravený v páře.
Ingredience
Pokyny
-
Příprava
Nejlépe jeden den staré housky (rohlíky, veky apod.) nakrájíme na kostičky.
-
Těsto
Ve velké míse smícháme hrubou mouku se solí, přidáme vejce, vlažné mléko, rozdrobené droždí a lžičku cukru.
Hnětačem zaděláme řidší těsto. Je-li tužší, přidáme mléko. Poté vsypeme připravené kostičky a promícháme. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku. Pro výsledek je ale lepší nemít těsto příliš tuhé.
-
Kynutí
Necháme 45 minut vykynout při teplotě cca 40 °C a 70% vlhkosti. Lze i v běžné troubě, když do ní přidáte plech s trochou vody. Nebo vložit do igelitu a dát někam k teplu.
Z těsta pak vytvarujeme šišky, které následně dáme na vymaštěný plech na knedlíky, případně nerezový děrovaný plech.
-
Vaření v páře
Nastavení konvektomatu či parní nebo kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Vaření v páře je řízeno sondou, obvyklá doba je cca 50 min, při max. zaplnění trochu více.
Rational SCC: ikona Zelenina -> Vaření v páře
Ruční nastavení:
Předehřát na 100 °C/100 % -> Vložit -> udržovat 100 °C/100 % (cca 50 min) do uvaření -
Dokončení
Po uvaření na několika místech propíchneme a promastíme máslem, aby knedlík neosychal.