Houskové knedlíky v páře

Přivádí vás k šílenství myšlenka uvařit domácí houskový knedlík? Příprava houskových knedlíků není takový horor, jak by se mohlo zpočátku zdát. Stačí se nebát a vrhnout se do díla. S konvektomatem či kombinovanou nebo parní troubou máte u tohoto receptu zaručeno, že výsledek bude vždy super.
Houskové knedlíky v páře - recept pro konvektomat, náhledový obrázek2 pinit

Říká se, že houskový knedlík je českým vynálezem, který zná celý svět. Za válečného protitureckého tažení prý v 18. století rozstřílel nepřítel pec, kde se právě měl dělat chléb. Těsto se tedy dalo uvařit do vody a český knedlík byl na světě. Dnešní knedlík se dočkal mnoha variant dle chuti a invence kuchaře.

Houskové knedlíky v páře

Obtížnost: Středně obtížné Na přípravu 40 min Tepelná úprava 50 min Pro dokončení 10 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Typický český houskový knedlík připravený v páře.

Ingredience

Pokyny

  1. Příprava

    Nejlépe jeden den staré housky (rohlíky, veky apod.) nakrájíme na kostičky.

  2. Těsto

    Ve velké míse smícháme hrubou mouku se solí, přidáme vejce, vlažné mléko, rozdrobené droždí a lžičku cukru.

    Hnětačem zaděláme řidší těsto. Je-li tužší, přidáme mléko. Poté vsypeme připravené kostičky a promícháme. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku. Pro výsledek je ale lepší nemít těsto příliš tuhé.

    Houskové knedlíky v páře - recept pro konvektomat, připravené těsto pře vykynutím
  3. Kynutí

    Necháme 45 minut vykynout při teplotě cca 40 °C a 70% vlhkosti. Lze i v běžné troubě, když do ní přidáte plech s trochou vody. Nebo vložit do igelitu a dát někam k teplu.

    Z těsta pak vytvarujeme šišky, které následně dáme na vymaštěný plech na knedlíky, případně nerezový děrovaný plech.

    Houskové knedlíky v páře - recept pro konvektomat, před kynutím
  4. Vaření v páře

    Nastavení konvektomatu či parní nebo kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Vaření v páře je řízeno sondou, obvyklá doba je cca 50 min, při max. zaplnění trochu více. 

    Rational SCC: ikona Zelenina -> Vaření v páře

    Ruční nastavení: 
    Předehřát na 100 °C/100 % -> Vložit -> udržovat 100 °C/100 % (cca 50 min) do uvaření

    Houskové knedlíky v páře - recept pro konvektomat, po vytažení potzírané máslem
  5. Dokončení

    Po uvaření na několika místech propíchneme a promastíme máslem, aby knedlík neosychal.

    Houskové knedlíky v páře - recept pro konvektomat, před nakrájením
Klíčová slova: houskový knedlík, knedlík v páře, český houskový knedlík, konvektomat, kombinovaná trouba, parní trouba, recept na knedlík

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..