Je jenom na vás, jestli domácí toustový chléb proměníte v obložený chlebíček, jak mají rádi Češi. Anebo namažete pomerančovou marmeládu nebo dáte se sýrem a šunkou jako Angličané, či obložíte křupavou slaninou a volským okem jako Američané.
Domácí toustový chléb
Popis
Ověřený recept na domácí toustový chléb, vláčný a s příjemně křupavou kůrkou.
Ingredience
Pokyny
-
Těsto
V hladké mouce rozmíchejte sůl, přidejte vlažné rozpuštěné máslo, vodu, mléko, rozdrobte droždí a lžičku cukru. Vypracujte ve vláčné těsto. Je-li řídké, přidejte trochu mouky. Je hotové, jakmile se přestane lepit na stěny (za 5-7 min). Těsto musí být dobře vypracované, nehnětejte jej ale zbytečně dlouho.
-
Kynutí
Těsto rozdělte na dva díly, udělejte koule a dejte na 45 min kynout do konvektomatu nebo komb. trouby při cca 40 °C/70% vlhkosti.
Vykynuté koule lehce rozválejte (na velikost formy) a následně srolujte. Přendejte do formy na biskupský chlebíček. Pokud máte formu silikonovou, nemusíte nic vymazávat ani vysypávat. V opačném případě formu vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte moukou.
Dejte znovu kynout cca na 35 minut.
-
Pečení
Vložte na rošt do konvektomatu nebo kom. trouby. Nastavení pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba tepelné úpravy je cca 28 min. V troubě se peče 35-45 min, na začátku pečení je dobré zvýšit vlhkost.
Rational SCC: ikona Pečivo -> Chléb / Housky
Ruční nastavení:
Předehřát na 130 °C/100 % -> Vložit -> napařit 100 °C/100 % (1 min) -> 180 °C/100 % a postupně snižovat teplotu na 160 °C/100 % -> nakonec 155 °C/30 % posledních 5 min -
Nechejte vychladnout.