Domácí toustový chléb

Čerstvý toustový chléb upečený doma za pár desítek minut, nezní to náramně? Tento prověřený recept na domácí toustový chléb v konvektomatu nebo kombinované troubě je sázkou na jistotu.
Domácí toustový chléb, náhledový obrázek pinit

Je jenom na vás, jestli domácí toustový chléb proměníte v obložený chlebíček, jak mají rádi Češi. Anebo namažete pomerančovou marmeládu nebo dáte se sýrem a šunkou jako Angličané, či obložíte křupavou slaninou a volským okem jako Američané.

Domácí toustový chléb

Obtížnost: Středně obtížné Na přípravu 20 min Tepelná úprava 30 min Pro dokončení 20 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Ověřený recept na domácí toustový chléb, vláčný a s příjemně křupavou kůrkou.

Ingredience

Pokyny

  1. Těsto

    V hladké mouce rozmíchejte sůl, přidejte vlažné rozpuštěné máslo, vodu, mléko, rozdrobte droždí a lžičku cukru. Vypracujte ve vláčné těsto. Je-li řídké, přidejte trochu mouky. Je hotové, jakmile se přestane lepit na stěny (za 5-7 min). Těsto musí být dobře vypracované, nehnětejte jej ale zbytečně dlouho.

    Domácí toustový chléb, těsto před vložením do formy
  2. Kynutí

    Těsto rozdělte na dva díly, udělejte koule a dejte na 45 min kynout do konvektomatu nebo komb. trouby při cca 40 °C/70% vlhkosti. 

    Vykynuté koule lehce rozválejte (na velikost formy) a následně srolujte. Přendejte do formy na biskupský chlebíček. Pokud máte formu silikonovou, nemusíte nic vymazávat ani vysypávat. V opačném případě formu vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte moukou.

    Dejte znovu kynout cca na 35 minut.

    Domácí toustový chléb, nakynuté těsto
  3. Pečení

    Vložte na rošt do konvektomatu nebo kom. trouby. Nastavení pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba tepelné úpravy je cca 28 min.  V troubě se peče 35-45 min, na začátku pečení je dobré zvýšit vlhkost.

    Rational SCC: ikona Pečivo -> Chléb / Housky

    Ruční nastavení: 
    Předehřát na 130 °C/100 %  -> Vložit -> napařit 100 °C/100 % (1 min) -> 180 °C/100 %  a postupně snižovat teplotu na 160 °C/100 %  -> nakonec 155 °C/30 % posledních 5 min

    Domácí toustový chléb, průběh pečení
  4. Nechejte vychladnout.

    Domácí toustový chléb, upečené tousty
Klíčová slova: toustový chléb, toustový chleba, recept, tousty, domácí toustový chléb, konvektomat, kombinovaná trouba, recept na toustový chléb
Začlenění v archivu:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..