Domácí spekulatius v konvektomatu

Speculaas, speculoos nebo spekulatius jsou tradiční mikulášské a vánoční sušenky. Připravené v konvektomatu nebo kombinované troubě jsou rovnoměrně upečené a dokonale křehoučké.
Domácí spekulatius v konvektomatu,náhledový obrázek pinit

Domácí spekulatius v konvektomatu je lahodné křehké pečivo původem z Nizozemska a Belgie. Zatímco v Německu je koření používané na spekulatius typicky vánoční, v Nizozemsku se jí během celého roku. Typickou chuť jim dává kardamom, skořice a hřebíček.

Sušenky jsou sladké tak akorát, náramně křupavé a neodolatelně voňavé. Vzor se na nich v tomto receptu vytlačuje válečkem. Mohou ale klidně být i hladké a bez vzoru, budou stejně dobré.

Domácí spekulatius v konvektomatu

Obtížnost: Středně obtížné Na přípravu 20 min Tepelná úprava 10 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Recept na tradiční mikulášské a vánoční sušenky spekulatius připravené v konvektomatu nebo kombinované troubě.

Ingredience

Pokyny

  1. Těsto

    Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Mouku smícháme s kořením a práškem do pečiva. Do másla vmícháme vejce a mouku. Zpracujeme v těsto.

    Zabalíme do mikrotenu a necháme několik hodin v lednici odležet (cca 5-6 hodin).

    Domácí spekulatius v konvektomatu, vytvoření reliéfu válečkem
  2. Spekulatius

    Pak rozválíme a pokračujeme podle toho, jaké formičky máme. Existují speciální dřevěné formy na spekulatius a též embosovaný váleček. Sušenky ale mohou být i hladké a bez vzoru, budou stejně dobré.

    Domácí spekulatius v konvektomatu, sušenky na plechu
    V tomto receptu je použit embosovaný váleček.
  3. Pečení

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Jinak vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení 10 min, dozlatova.

    Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo

    Ruční nastavení:
    Předehřát na 175 °C/100 % -> Vložit -> 165 °C/100 % (2 min) -> pak postupně snižovat teplotu vlhkost až na 155 °C/10 % (poslední 2 min)

    Domácí spekulatius v konvektomatu, během pečení
    V běžné troubě vyhřáté na 200°C pečeme asi 10-12 minut.
  4. Dokončení

    Připravené sušenky lze ještě dozdobit plátky mandlí, ale není to nutné.

Klíčová slova: speculaas, speculoos nebo spekulatius, vánoční sušenky, mikulášské sušenky, sušenky spekulatius, recept, konvekromat, kombinovaná trouba, domácí konvektomat, tradiční nizozemské sušenky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..