Domácí spekulatius v konvektomatu je lahodné křehké pečivo původem z Nizozemska a Belgie. Zatímco v Německu je koření používané na spekulatius typicky vánoční, v Nizozemsku se jí během celého roku. Typickou chuť jim dává kardamom, skořice a hřebíček.
Sušenky jsou sladké tak akorát, náramně křupavé a neodolatelně voňavé. Vzor se na nich v tomto receptu vytlačuje válečkem. Mohou ale klidně být i hladké a bez vzoru, budou stejně dobré.
Domácí spekulatius v konvektomatu
Popis
Recept na tradiční mikulášské a vánoční sušenky spekulatius připravené v konvektomatu nebo kombinované troubě.
Ingredience
Pokyny
-
Těsto
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Mouku smícháme s kořením a práškem do pečiva. Do másla vmícháme vejce a mouku. Zpracujeme v těsto.
Zabalíme do mikrotenu a necháme několik hodin v lednici odležet (cca 5-6 hodin).
-
Spekulatius
Pak rozválíme a pokračujeme podle toho, jaké formičky máme. Existují speciální dřevěné formy na spekulatius a též embosovaný váleček. Sušenky ale mohou být i hladké a bez vzoru, budou stejně dobré.
V tomto receptu je použit embosovaný váleček. -
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Jinak vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení 10 min, dozlatova.
Rational SCC: ikona Pečivo -> Sušenky/Čajové pečivo
Ruční nastavení:
Předehřát na 175 °C/100 % -> Vložit -> 165 °C/100 % (2 min) -> pak postupně snižovat teplotu vlhkost až na 155 °C/10 % (poslední 2 min)V běžné troubě vyhřáté na 200°C pečeme asi 10-12 minut. -
Dokončení
Připravené sušenky lze ještě dozdobit plátky mandlí, ale není to nutné.