Domácí hranolky v konvektomatu lze připravit ze syrových brambor nebo zmražených předsmažených hranolek koupených z obchodu. Syrové brambory se před smažením jen lehce omastí, ty kupované nepotřebují vůbec žádný další tuk.
Hranolky jsou skvělá příloha k masu nebo jen tak, podobně jako krokety. Recept na krokety naleznete zde.
Domácí hranolky v konvektomatu
Popis
Recept na domácí hranolky v konvektomatu nebo kombinované troubě smažené s minimem tuku.
Ingredience
Pokyny
-
Hranolky
Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Necháme dobře okapat a promícháme s olejem. Přendáme na děrovaný plech nebo rošt na hranolky.
V případě mražených hranolek z obchodu stačí hranolky jen dát na děrovaný plech nebo rošt na hranolky (těsně před vložením do rozehřátého konvektomatu). -
Smažení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba smažení je cca 17 min.
Rational SCC: ikona Zelenina -> Hranolky
Ruční nastavení:
Předehřát na 210 °C/100 % -> Vložit -> 185 °C/50 % -> udržovat do usmažení dozlatovaV případě běžné trouby se trouba rozehřeje na 250 °C a po vložení se udržuje teplota mezi 220 a 210 °C. Pečou se cca 35 minut. -
Servírování
Po vytažení se hranolky osolí. Podávají se jako příloha nebo jen tak na chuť.