Pokud by se dal nějaký dezert nazvat vášnivým, byl by to jistě tento hořko-sladký, čokoládový fondant „lava cake“ v konvektomatu s tekutým horkým srdcem.
Těsto si lze připravit předem do formiček, odložit do ledničky na den nebo do mrazničky na pár měsíců.
Čokoládový fondant „lava cake“ v konvektomatu
Popis
Ověřený recept na čokoládový fondant neboli „lava cake“ v konvektomatu nebo kombinované troubě, ze kterého po rozkrojení pomalu vyteče tekutý vnitřek z horké čokolády.
Ingredience
Na vymazání formiček
Pokyny
-
Základ těsta
Ve vodní lázni rozpusťte máslo s čokoládou. Ušlehejte vejce do táhlé pěny a za stálého šlehání přisypávejte postupně s malými přestávkami (cca 10 s) cukr po vrchovatých lžících. Vejce nabydou a pěna bude nadýchanější. Kdybyste vsypali všechen cukr naráz, mohli byste to postupné narůstání udusit.
-
Dokončení těsta
Teplou čokoládu s máslem vlijte do našlehaných vajec s cukrem. Metličkou ručně pomalu spojte v jednobarevnou hnědou hmotu. Nakonec opatrně přisypávejte odměřenou mouku.
-
Fondanty
Keramické formičky (na muffiny o objemu cca 150 ml, 5-6 formiček) dobře vymažte máslem (mně se osvědčilo máslo rozpustit a vymazat mašlovačkou) a vysypte krupicovým cukrem. Může vysypat i polohrubou moukou nebo hořkým kakaem. Nejlepší je ale cukr. Formičky plňte do tří čtvrtin výšky.
-
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 9 min. V běžné troubě vyhřáté na cca 170 °C se pečou kolem 10-15 min (je to hodně individuální).
Rational SCC: ikona Vejce -> Pečení dezertů
Ruční nastavení:
Předehřát na 180 °C/100 % -> Vložit -> 160 °C/100 % (5 min) -> pak snižovat vlhkost na 160 °C/60 %I po upečení by prostředek těsta měl zůstat níž než kraje. Jakmile uprostřed vyběhne špička, která by chtěla praskat, je konec. Přepečeno. Příště o něco kratší dobu. -
Dokončení
Vyjměte formičky z trouby a nechte je 2 minuty chladnout. Po 2 minutách by měl fondant snadno opouštět dobře vymazanou a vysypanou formičku.
Lehce s formičkou zatřepte a hned ucítíte, zda fondant půjde v pohodě vyklopit. -
Servírování
Servírujte s něčím kyselejším. Fondant je dost sladký, a kyselejší chuť ho skvěle doplní. Vhodný je např. malinový přeliv nebo ostružinový či citronový sorbet. Sváteční variantu můžete přelít vaječným koňakem nebo obohatit dobrou zmrzlinou.