Čokoládový fondant „lava cake“ v konvektomatu

Fondant je dortík, ze kterého po rozkrojení pomalu vyteče lahodná tekutá čokoláda. Čokoládový fondant, nazývaný také „lava cake“, připravený v konvektomatu nebo kombinované troubě jsem již mnohokrát připravovala.
Čokoládový fondant lava cake v konvektomatu, náhledový obrázek pinit

Pokud by se dal nějaký dezert nazvat vášnivým, byl by to jistě tento hořko-sladký, čokoládový fondant „lava cake“ v konvektomatu s tekutým horkým srdcem.

Těsto si lze připravit předem do formiček, odložit do ledničky na den nebo do mrazničky na pár měsíců.

Čokoládový fondant „lava cake“ v konvektomatu

Obtížnost: Středně obtížné Na přípravu 20 min Tepelná úprava 10 min Vhodné období: Vhodné po celý rok

Popis

Ověřený recept na čokoládový fondant neboli „lava cake“ v konvektomatu nebo kombinované troubě, ze kterého po rozkrojení pomalu vyteče tekutý vnitřek z horké čokolády.

Ingredience

Na vymazání formiček

Pokyny

  1. Základ těsta

    Ve vodní lázni rozpusťte máslo s čokoládou. Ušlehejte vejce do táhlé pěny a za stálého šlehání přisypávejte postupně s malými přestávkami (cca 10 s) cukr po vrchovatých lžících. Vejce nabydou a pěna bude nadýchanější. Kdybyste vsypali všechen cukr naráz, mohli byste to postupné narůstání udusit.

    Čokoládový fondant lava cake v konvektomatu, těsto před nalitím do formiček
  2. Dokončení těsta

    Teplou čokoládu s máslem vlijte do našlehaných vajec s cukrem. Metličkou ručně pomalu spojte v jednobarevnou hnědou hmotu. Nakonec opatrně přisypávejte odměřenou mouku.

    Čokoládový fondant lava cake v konvektomatu, vymazené formičky
  3. Fondanty

    Keramické formičky (na muffiny o objemu cca 150 ml, 5-6 formiček) dobře vymažte máslem (mně se osvědčilo máslo rozpustit a vymazat mašlovačkou) a vysypte krupicovým cukrem. Může vysypat i polohrubou moukou nebo hořkým kakaem. Nejlepší je ale cukr. Formičky plňte do tří čtvrtin výšky.

    Čokoládový fondant lava cake v konvektomatu, naplněné formičky před pečením
  4. Pečení

    Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je 9 min. V běžné troubě vyhřáté na cca 170 °C se pečou kolem 10-15 min (je to hodně individuální).

    Rational SCC: ikona Vejce -> Pečení dezertů

    Ruční nastavení: 
    Předehřát na 180 °C/100 % -> Vložit -> 160 °C/100 % (5 min) -> pak snižovat vlhkost na 160 °C/60 %

    I po upečení by prostředek těsta měl zůstat níž než kraje. Jakmile uprostřed vyběhne špička, která by chtěla praskat, je konec. Přepečeno. Příště o něco kratší dobu.
  5. Dokončení

    Vyjměte formičky z trouby a nechte je 2 minuty chladnout. Po 2 minutách by měl fondant snadno opouštět dobře vymazanou a vysypanou formičku. 

    Lehce s formičkou zatřepte a hned ucítíte, zda fondant půjde v pohodě vyklopit.
  6. Servírování

    Servírujte s něčím kyselejším. Fondant je dost sladký, a kyselejší chuť ho skvěle doplní. Vhodný je např. malinový přeliv nebo ostružinový či citronový sorbet. Sváteční variantu můžete přelít vaječným koňakem nebo obohatit dobrou zmrzlinou.

Klíčová slova: čokoládový fondant, lava cake, fondant, fondant v konvektomatu, konvektomat, kombinovaná trouba, domácí konvektomat, dezert z čokolády, čokoládový dezert

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..