Vopelky, lokše, patenty, přesňáky – to všechno jsou bramborové placky. Proč jsou tak dobré a návykové? Za mě je na prvním místě skutečnost, že se mohou opékat nasucho. To jim dává typickou vůni a chuť, která chybí jiným jídlům z brambor. A jako příloha k dobrému masu jsou jistě vítanou volbou. Recept je upraven pro konvektomat a kombinovanou troubu (už žádný stříkající tuk po kuchyni ze smažení).
Bramborové placky
Popis
Bramborové placky lze dělat na mnoho způsobů. Jsou vhodnou alternativou jako hlavní jídlo i jako příloha. Uvedený recept je na placky nasucho.
Ingredience
Pokyny
-
Uvařit brambory
Brambory uvaříme ve slupce. Oloupeme a necháme vychladnout (klidně i do druhého dne).
-
Těsto
Uvařené brambory nakrájíme na kostky a prolisujeme v lisu na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle či jinak rozmělníme. K bramborám přidáme mouku (podle brambor, aby bylo těsto měkké, ale drželo pohromadě). Přidáme sůl a vajíčka a vypracujeme hladké těsto.
-
Udělat placky
Lžící nabereme větší hroudy těsta a každou z nich rozválíme na lehce pomoučeném vále na placku o síle cca 5 mm. Placky dáme na plechy (nejlépe s teflonovým povrchem, případně vyložené teflonovou fólií na pečení).
-
Pečení
Nastavení konvektomatu či kombinované trouby pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je cca 10 min (pro 1 plech) až cca 12 min pro plné zaplnění. V běžné troubě vyhřáté na 210 °C se pečou kolem 20 min.
Rational SCC: ikona Zelenina -> Pečení/Polotovary
Ruční nastavení:
Předehřát na 230 °C/100 % -> Vložit -> 210 °C/20 % (cca 5 -7 min) -> pak zvýšit na 230 °C/20 % do upečení -
Servírování
Pokud chcete, můžete placky potírat rozpuštěným sádlem nebo máslem nebo je můžete, jako sladkou variantu, podávat s povidly či marmeládou. Dobrý je také sladký tvaroh.
K plackám se obecně hodí kyselé. Lze je podávat i jako přílohu k dušené zelenině nebo k masu.
Poznámky
Alternativou je přidat sádlo a škvarky nebo jakékoli jiné ingredience dle chuti přímo do těsta při jeho přípravě.