Škrob se u zralých banánů mění na cukr, proto jsou sladší. A do tohoto receptu na banánový chlebíček v konvektomatu se skvěle hodí! Navíc lze do těsta přimíchat ořechy, rozinky, čokoládu, kandované ovoce apod., dle vlastní chuti.
Banánový chlebíček v konvektomatu
Popis
Recept na banánový chlebíček (chléb) z konvektomatu nebo kombinované trouby, který je příjemně vláčný, nepříliš sladký a s křupavou kůrkou.
Ingredience
Pokyny
-
Těsto
V míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Vidličkou si na prkénku rozmačkáme banány.
V robotu vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Postupně za stálého šlehání přidáme vejce a šleháme 2 minuty. Poté přilijeme mléko, přidáme rozmačkané banány a ještě 1 minutu mícháme. Po částech přidáme připravenou moučnou směs a vymícháme hladké těsto.
Do těsta lze zamíchat ořechy, rozinky, čokoládu, kandované ovoce apod. -
Chlebíček
Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy, např. na biskupský chlebíček. Neplatí pro silikonovou formu, ta se vymazávat nemusí.
-
Pečení
Nastavení pro konkrétní modely naleznete v odkazech níže. Pokud ne, vyhledejte režim, který se nejvíce blíží ručnímu nastavení (za lomítkem je vlhkost v %) . Doba pečení je cca 45 min. V troubě rozehřáté na 180 °C se peče cca 1 hodinu.
Rational SCC: ikona Pečivo -> Koláč / Piškot (se sondou)
Ruční nastavení:
Předehřát na 185 °C/100 % -> Vložit -> 160 °C/100 % (10 min) -> 160 °C/70 % (15 min) -> dopéct na 165 °C/20 % -
Dohotovení
Upečený chlebíček vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.